پوکی استخوان تاثیرات منفی زیادی بر سلامت جسمی، عاطفی و روانی زنان دارد. این بیماری مزمن از هر سه زن یک نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال یک نفر را مبتلا می کند و در نتیجه نرخ بالاتری در میان بانوان حتی در سنین جوانی دارد.
عواملی از قبیل پرکاری تیروئید، پرکاری پاراتیروئید، بیماری سلیاک، بیماری مزمن کلیه و اختلالات خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس اریتماتوز سیستمیک، اسپوندیلوز آنکیلوزانو مصرف استروئید، می تواند نرخ خطر را افزایش دهد. مصرف سیگار یک عامل خطر مهم در کنار مصرف بیش از حد الکل است.
ویتامین دی برای مدیریت استحکام استخوان و جذب کلسیم خصوصا در کشورهای فاقد آب و هوای گرمسیری بسیار حیاتی است، و کمبود آن یکی از مهمترین فاکتورها در بروز پوکی استخوان محسوب می شود.
تغییرات هورمونی و تغییر در تعادل سطوح استروژن و پروژسترون در زنان در سنین یائسگی که همراه با کاهش سطح استروژن بوده، باعث می شود تا از دست دادن استخوان بیش از تشکیل استخوان بوده و پوکی استخوان رخ دهد. این امر۱۰-۱۵ سال پس از یائسگی، معمولاً در گروه سنی ۵۰-۷۰ سال شایع است.
به طور کلی می توان در کنار عوامل ذکر شده، عوامل خطر را در دو گروه غیر قابل تغییر و قابل تغییر دسته بندی کرد:
و قابل تغییر:
علاوه بر این، هماهنگی تیم های مختلف حرفه ای برای تمرکز بر این موضوع در سطح جامعه خصوصا در میان بانوان با توجه به ریسک بالاتر، شامل آموزش و آگاهی بیمار از طریق پزشکان عمومی، متخصصان پرستاری و.. از اهمیت قابل توجهی برخوردار است:
افزایش خدمات اجتماعی برای جلوگیری از شکستگی در دستیابی به جمعیتهای هدف و گروههای آسیبپذیر مانند ناتوانی شدید ناشی از افزایش سن، زوال عقل یا اختلالات عملکردی شدید
ارائه بروشورهای اطلاعاتی مکتوب و ارجاع به وبسایتهای آموزشی موجود در زمینه اهمیت ترک سیگار، پیادهروی، سبک زندگی فعال و ورزش، توصیه به انجام تست سنجش تراکم استخوان بهویژه در زنان سنین یائسگی
ارجاع به متخصصان برای جلوگیری از پوکی استخوان در بیماران با عوامل خطر غیر قابل تغییر، از جمله بیماری های خودایمنی و مصرف طولانی مدت استروئید
رایج ترین آزمایش که برای اندازه گیری سلامت استخوان و پوکی استخوان استفاده می شود، اسکن سنجش تراکم استخوان
به روش DXA
است. پس اگر یک یا چند مورد از موارد ذکر شده را دارید، حتما با پزشک خود در مورد انجام به موقع سنجش تراکم استخوان مشورت بگیرید.
مطلب برگرفته از:
Keen MU, Reddivari AKR. Osteoporosis in Females. [Updated 2023 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559156/
بیماری سرطان در "امی رودریگز" تشخیص داده نشد تا زمانی که تا مرحله آدنوکارسینوما پیشرفت کرد.
با وجود اینکه امی آزمایش پاپ اسمیر را به طور منظم انجام میداد، از نظر تشخیص حضور ویروس اچ پی وی، (شایع ترین عفونت مقاربتی که با ۹۹% سرطان های دهانه رحم مرتبط است) غربالگری نشد .
بسیاری از پزشکان با انجام تست پاپ اسمیر یا تست اچ پی وی، سرطان دهانه رحم را غربالگری می کنند.
تست پاپ اسمیر تغییرات سلولی را در دهانه رحم بررسی میکند و آزمایش اچ پی وی وجود ویروس را غربالگری می کند. اما با انجام تست اچ پی وی به تنهایی، از هر ۵ بیمار سرطانی (۱۸.۶٪) یک بیمار شناسایی نمی شود و ۱۲.۲ ٪ از سرطان ها هم وقتی تست پاپ اسمیر به تنهایی انجام می شود، مورد شناسایی قرار نمی گیرد .
به همین دلیل است که اچ پی وی + پاپ اسمیر روش غربالگری مناسب برای زنان ۳۰ تا ۶۵ ساله است که پیش آگاهی از سرطان را نسبت به هر آزمایش دیگری که به تنهایی انجام می شود، افزایش می دهد و مرگ و میر ناشی از سرطان را به شدت کاهش می دهد .
در حال حاضر، امی با غلبه بر سرطانی که سالانه بیش از ۴۰۰۰ زن را در آمریکا می کشد، به یک مدافع سرسخت سلامت زنان تبدیل شده است و زنان بیشتری را تشویق می کند تا با پزشکان در مورد غربالگری سرطان دهانه رحم و آزمایش هایی که برای آنها بهترین است صحبت کنند. او آگاهی بانوان جامعه را در مورد مزایای غربالگری اچ پی وی همراه با تست پاپ اسمیر برای تشخیص ویروس های اچ پی وی پرخطر افزایش می دهد .
بنابراین زنان دیگر مجبور نیستند آنچه را که او از سر گذرانده است، تجربه کنند .
کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان توصیه می کند که غربالگری بیماری دهانه رحم باید شامل موارد زیر باشد:
برای زنان ۲۱-۲۹ ساله هر ۳ سال یکبار تست پاپ اسمیر انجام شود.
و برای زنان ۳۰ تا ۶۵
ساله، هر ۵ سال یک بار علاوه بر آزمایش پاپ تست اچ پی وی هم انجام شود.
به لطف مبارزان با سرطان دهانه رحم مانند ایمی رودریگز و سایر زنان فعال در این عرصه، تکاپوطب همراه با هولوژیک در مسیر پیشگیری از سرطان دهانه رحم در سراسر جهان است.
سلامت زنان شامل طیف گسترده ای از تخصص ها و حوزه های مخنلف است که یکی از مهم ترین آنها سرطان پستان است. سرطان پستان در امریکا از هر ۸ زن ۱ نفر را تحت تاثیر قرار می دهد که این میزان از هر سرطان دیگری به جز سرطان ریه بیشتر است. مهم است که پستان های طبیعی خود را بشناسید و مراقب هرگونه تغییر باشید. ماموگرافی سالانه برای اکثر زنان از سن ۴۰ سالگی و اکیداً در سن ۴۵ سالگی توصیه می شود. برای زنان با سابقه خانوادگی قوی یا جهش شناخته شده
BRCA1 یا BRCA2،
غربالگری ماموگرافی باید از سن ۳۰ سالگی شروع شود و غربالگری
CEDM یا MRI
نیز توصیه شده است. ماموگرافی بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان پستان است، زمانی که درمان آن آسان تر است و قبل از آانکه ضایعه به اندازه کافی بزرگ شود که علائم را احساس کنید. انجام منظم ماموگرافی می تواند خطر مرگ ناشی از سرطان پستان را کاهش دهد. ماموگرافی سالانه را در نظر بگیرید حتی اگر در معرض خطر کمتری از ریسک ابتلا به سرطان پستان هستید.